Uit eten met bier

De beste restaurants met bier

Als je wel eens uit eten gaat ken je dit gevoel misschien: het ultieme geluk dat ontstaat door de perfecte combinatie tussen een gerecht en een bijpassende wijn. Iemand die heeft doorgeleerd voor het vak van vinoloog treedt op als een sommelier, en het unieke samenspel van twee vakmensen (de chef-kok en de sommelier) zorgt ervoor dat er een ongekende smaaksensatie ontstaat (1+1=3).

Maar gelukkig is dit gevoel niet alleen voor de wijndrinker weggelegd! Er is een ware revolutie gaande in de wereld van bier- en spijscombinaties. Restaurants ontdekken massaal de enorme variëteit in smaken die aanwezig zijn in bier, en hoe ze deze optimaal kunnen combineren met hun beste gerechten. In dit artikel over het combineren van bier en eten leggen we je graag uit hoe dit werkt, maar om inspiratie op te doen kun je altijd eens gaan eten bij een van de allerbeste bierrestaurants.

Bar Alt, Amsterdam

Foto van Diederik van der Laan

Prijs: 4 gangen voor €55,- exclusief bijpassende bieren (vanaf ongeveer 4 euro per glas).

Voor een perfect uitgebalanceerd diner vol bier- en eetplezier, hoef je niet naar het buitenland. Bar Alt in Amsterdam biedt bijzondere bieren met heerlijke gerechten, à la carte of middels een 4-,6 of 7-gangen chefsmenu dat dagelijks kan wisselen.

De keuken is erg gevarieerd. Elke creatie kan elementen van de Asian Fusion cuisine tot traditionele Franse keuken bevatten. De bieren worden zorgvuldig voorgeproefd en gekozen door de bierfanaten van Bar Alt en Brouwerij Two Chefs Brewing.

Samen met zijn talentvolle team kookt Thomas Kooijman – top 10 veelbelovende Nederlandse chefs in 2019 volgens Gault Millau – samen seizoensgebonden chefmenu’s met out-of-the-box biersmaakcombi’s. De benadering van gerechten om bieren heen is de leidende gedachte van hun concept. En juist daarom is Bar Alt de perfecte plek om naar toe te gaan als je van bier en eten houdt.

Brewpub Reijngoud, Rotterdam

Foto van Brewpub Reijngoud

Prijs: €10 – €15 per hoofdgerecht, bieren rond de 5 euro per glas.

Bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam is Black Smoke razend populair als echte BBQ joint. Maar volgens de jongens van Brewpub Reijngoud winnen de briskets en ribs van Reijngoud het op elk mogelijk vlak. En daar sluit ondergetekende zich helemaal bij aan. Het water loopt mij alweer in de mond als ik erover schrijf, laat staan over de bieren.

Want de jongens die ooit begonnen als Brouwerij de Kopstoot, fris bier met een heerlijke stoot Dirk Genever ernaast, hebben een flinke sprong richting bierperfectie gemaakt. Alles wordt bij de brewpub zelf gebrouwen en geschonken. Vooral de Hoppa is een dikke aanrader, maar ook de Je Bennie Weiss is fantastisch. En wie de eigen bieren van de hofbrouwerij heeft geproefd hoeft daarna ook niet te treuren. De lange kroeg biedt namelijk ruimte aan bijna veertig bieren van de tap, constant wisselend en van de beste brouwers.

De keuken bestaat voornamelijk uit comfort food en een chille barhap. Een burger, ribbetje en brisket van de smoker en green egg – ingebouwd in de keuken. Maar dit kunnen ze wel erg goed en dit maakt Brewpub Reijngoud tot een echt food & beer hotspot.

Herberg Onder De Linden – Bier Spijs Lunch, Aduard

Foto van Herberg Onder De Linden

Prijs: een hele middag eten en drinken voor €99,-.

Het sterrenrestaurant Herberg Onder De Linden, gelegen in het dorpje Aduard in de provincie Groningen, is een restaurant van een compleet ander kaliber dan de andere restaurants in dit rijtje. Normaal gesproken serveren ze in dit klassieke restaurant voornamelijk wijn, maar voor de speciale Bierlunch (houd de website in de gaten), serveren zij eens per jaar de meest bijzondere bieren die in Nederland verkrijgbaar zijn. Van de Gueuzes van Cantillon tot wilde bieren van Tommie Sjef Wild Ales, je kan je lol op tijdens deze lunch.

Meer bierrestaurants…

De redactie van Beerpairing.nl is pas onlangs begonnen met het verzamelen van de beste bierrestaurants, dus dit artikel zal in de komende tijd uitgebreid worden met andere hotspots. Heb je zelf op een roze wolk gezeten en gegeten in een fantastisch bierrestaurant? Zet het dan even in de comments, dan zullen we er snel wat over schrijven!

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *