Zoals bierbrouwicoon Randy Mosher schrijft in zijn boek ‘Radical Brewing’: “Hops are Just Another Herb, Mon”. Voordat men met hop ging brouwen, brouwde men met allerlei kruiden. Vooral het kruidenbundeltje gruit was een mengsel waar de middeleeuwse brouwer vaak naar teruggreep. Vaak bevatte dit mengsel gagel, laurier, rozemarijn, salie, duizendblad maar ook laurierbessen. De inhoud van het mengsel kon ook per regio nog wel eens verschillen. Gruit gaf een vrij bittere, licht zurige smaak aan het bier. Dit komt vooral door de hoeveelheid gagel in het mengsel. Door het toevoegen van honing of fruit werd deze kenmerkende smaak nog wel eens wat gebalanceerd. Fun fact: Jopen heeft onlangs in samenwerking met het beste restaurant van Nederland, de Librije, een moderne variant van Gruitbier gebrouwen. Het bier heeft kruidige en dropachtige smaken. De redactie moet maar eens op onderzoek uitgaan om uit te vogelen of de Librije ook bij de beste bierrestaurants hoort.
Sinds men hop is gaan gebruiken in het bierbrouwproces, met de prettige smaak en leuke bijkomstigheid van de verhoogde houdbaarheid van het bier, zijn de kruidenbieren wat naar de achtergrond verdwenen. Toch is de tijd van kruiden in bier is nog lang niet voorbij. In feite kun je elk kruid in bier gebruiken dat ook in gerechten gebruikt wordt. Vettige kruiden kun je echter beter achterwege laten als je van schuim op je bier houdt. Daarnaast is het net als bij het koken zo dat je niet zomaar allerlei kruiden door elkaar kan gebruiken. Sommige kruidencombinaties smaken afschuwelijk samen. Maar sommige brouwers kunnen juist heel goed met kruiden uit de voeten, zoals het Nederlandse Lowlander bier.
Lowlander
De brouwerij Lowlander is een Nederlandse brouwer die te werk gaat met zogenaamde Botanicals. Lowlander Beer zit vol met Nederlandse historie en ze gebruiken unieke ingrediënten.
Elk van hun botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlander’s “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen“. En zo ontstond het idee voor Lowlander Beer: botanisch gebrouwen bier (Biernet)
Spannende combinaties met bier en kruiden
Dus er zijn zeker succesvolle resultaten te behalen met het brouwen met kruiden. Korianderzaad is veruit het meest favoriet en niet ten onrechte. Vooral in donkere niet zware bieren scoort dit kruid verrassend goed. Maar Randy Mosher noemt andere bijzondere combinaties:
- Saffraan Tripel
Een Belgische tripel met een halve theelepel saffraan, toegevoegd bij de tweede vergisting. De smaak is uniek, zoet en kruidig.
- Het Europese Cocoa Chocolade Porter Bier
Een bier die de tijd van de introductie van chocolade in Europa viert. Het is een beetje een grapje, omdat chocolade altijd een concurrent van het bier was, in plaats van een ingrediënt. Bevat cacao, kaneel, allspice, rozemarijn, nootmuskaat, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschil.
- Honing Gember IPA
Gember was een populair ingrediënt in Britse bieren voor het jaar 1850. Heerlijk om te combineren met honing!
Heb jij een idee voor het combineren van een van deze bijzondere bieren met een heerlijk gerechtje waarin dit kruid ook voorkomt? Laat dan een reactie achter met een recept en welk bier je interessant vindt. Wij brouwen het bier en maken het gerechtje. Dan posten we over een aantal weken het resultaat!
Uitgelichte afbeelding van Lithic Brewing.