Het is herfst, tijd voor stoofvlees Heerlijk om te koken in bier, en heerlijk om bier bij te drinken. Maar welk bier, en hoe maak je het op zijn allerlekkerst? De redactie van Beerpairing.nl is op onderzoek uitgegaan. Dit keer de klassieke runderstoof met een dubbeldik bier ernaast.
Klassiek stoofvlees met een Dubbel + Dik bier
Bron: Food and Friends
Dit ouderwetse stoofvlees maak je het allerlekkerst met dubbel (bruin) bier. Bijvoorbeeld een Dubbel + Dik bier van Brouwerij ‘De 7 Deugden’ uit Osdorp. Daarin vind je smaken als kruidnagel, zoethout en steranijs. Met de verse oregano en de licht gekaramelliseerde, gepofte knoflook geef je een eigentijdse, mediterrane draai aan dit stoofvlees.
- Voorbereiden en aanbraden
Verwarm de oven voor op 80 °C. Snijd de ui in fijne blokjes en zet apart. Snijd het vlees in grove stukken van 2×2 cm en bestrooi het met zout, peper en bloem. Verhit de boter in een grote, ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak de stukjes vlees rondom bruin, voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg het laurierblaadje, de oregano, de bouillon en de reepjes zongedroogde tomaat toe en blus het geheel af met het bier.
- Stoven
Neem de pan van het vuur en schuif hem in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 1 ½ uur zachtjes stoven. Kwast ondertussen de bol knoflook in met wat olijfolie en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif deze bij het stoofvlees in de oven en laat in 1 uur helemaal zacht worden. Haal de bol dan uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten
afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees in de oven en laat het dan nog eens 1 ½ uur verder garen. - Genieten
Haal de laurierblaadjes uit de stoofpot en serveer het met frietjes en een heerlijke dubbel.