Bier en eten combineren

Beerpairing: bier en eten optimaal combineren

In het combineren van bier en spijs (beerpairing) kun je ongelooflijk creatief zijn, met bier is op gastronomisch vlak veel te bereiken. Bier bevat een rijk scala aan smaken, maar hoe combineer je dit op de juiste manier met een lekker diner? Daar zullen wij je mee helpen!

Beginnen met een bierdiner

Om met beerpairing te starten zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Ten eerste moet je weten hoe intens de smaken van zowel je bier als je gerecht zijn (de smaakintensiteit). Daarna is het belangrijk om de hoofdsmaak van het gerecht te bepalen (is het bier zuur, bitter of zoet). Als dit is gelukt, dan kun je jezelf afvragen: welk bier past hier goed bij? En daarvoor kun je een hele bruikbare methode gebruiken.

De ABC-methode

De ABC-methode is een ezelsbruggetje voor Accent – Brug – Contrast. Bij de beer- en foodpairing kun je kiezen of je het gerecht door middel van het bier wil accentueren, je een bruggetje bouwt of op zoek gaat naar een contrast.

  • Accent: Versterk het gerecht door dezelfde smaken te combineren.
    Een fris witbier met citrustonen bij een visgerecht of een salade met limoendressing.
  • Brug: Ga een stapje verder en zoek smaken die elkaar aanvullen, dus maak een bruggetje. We doen dit vaak intuïtief in onze gerechten. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie tussen chocolade en kersen. Ook bij beerpairing werkt zo’n smaakcombinatie heel goed.
    Een herfstbock gaat bijvoorbeeld heel goed samen met een stoofschotel met daarin wat uitjes.
  • Contrast: Dit is de moeilijkste van allemaal! Voor de durvers en de biersommeliers en chefs van echte bierrestaurants. Een combinatie van deze tegenstelde smaken kan voor iets compleet nieuws en sensationeels zorgen, dit is het moment waarop alles lijkt te kloppen.
    Een geuzebier, zuur en wild van smaak, kan fantastisch samengaan met een kaasplankje

Voorbeelden van bier- en spijscombinaties

Wij zijn achter de schermen druk bezig met een allesomvattend overzicht van bieren en gerechten die je optimaal kan combineren. Stay tuned! Heb je zelf een goede combinatie tussen bier en eten bedacht of gegeten in een restaurant? Zet het dan even in de comments!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *